Hoppa till sidans innehåll

Utrustning


Short Track är en snabb sport där de snabbaste når en hastighet på 45 km/h och därför krävs det att man skyddar sig. Skärsäkra trikåer, benskydd, knäskydd, halsskydd, handskar och naturligtvis hjälm är nödvändig utrustning. Skridskorna som används i Short Track är oftast formgjutna skor med ställbara och böjda skenor som gör att man kan ta kurvorna i hög fart. För att åkarna inte skall skada sig mot den hårda sargen vid fall är hockeyrinken klädd med tjocka dynor. Sporten är idag störst i USA, Kina, Sydkorea och Kanada


Personliga skydd
Du skall alltid ha hjälm, handskar, halsskydd, knäskydd och benskydd. Slarva inte med era personliga skydd. Då isytan är mindre än i long track och ni är flera som tränar är det lätt hänt att man hakar i varandra eller faller. Med rätt skydd så undviker ni skador.

Hjälm – Skall vara helt täckt utan några springor. Detta i syfte att ingen skena skall kunna gå igenom hjälmen.

Handskar – Gärna skärsäkra handskar men vanliga skinnhandskar går också bra. På vänster hand har du nytta av ”fingertoppar” som gör att du lätt glider med handen på isen vi toppblocket

Halsskydd – Du kan antingen ta ett hockeyhalsskydd eller köpa ett short track halsskydd.

Knäskydd – Mjuka knäskydd är bäst. Isen gör att du glider oavsett material och det som gör ont är ju stöten i isen. Volleybollknäskydd brukar fungera bra om du inte har trikå med inbyggt knäskydd.

Benskydd – Hårda benskydd över vadbenet förhindrar att du får ont om någons skena skulle komma på benet. Fotbollsbenskydd fungerar utmärkt. Elitåkare formgjuter av sina ben och specialtillverkar lätta benskydd i exakt passform som sen sätts i trikån.

Om du tränar regelbundet och ni är några stycken på isen så rekommenderar jag även att du skaffar skärsäkert underställ. Detta är obligatorisk på internationella tävlingar och förhindrar ev. skärsår vid fall.

Uppdaterad: 03 MAJ 2018 11:38 Skribent: Anne Österberg

Svenska Skridskoförbundet
Besöksadress
Idrottens Hus
Skansbrogatan 7
Stockholm
Växel: 08-699 60 00
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Skridsko-, Kälk- och Rullidrottsförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
Fax: +4686996184
E-post: This is a mailto link

Se all info

   Klicka på respektive logga

SISU